F-Proefjes


De F - proeven zijn ontwikkelt door de FNRS. De F- proeven zijn opgebouwd in stappen. Het begint bij F1 en je kan doorgroeien tot F20, wat gelijk staat in de wedstrijdcompetitie van de KNHS met het Z niveau.

F proefjes

Ruiterpaspoort

Het ruiterpaspoort krijg je wanneer je lid wordt bij een manege die is aangesloten bij de FNRS. Als je met de F proef een promotiepunt haalt (210 punten) dan krijgt je een stempel in jouw paspoort. Bij de F1 en F2 volstaan 2 promotiepunten om door te kunnen naar de volgende fase (per ruiter verschillend). Vanaf F3 moeten er minimaal 3 promotiepunten zijn behaald en vanaf F10 moet je minimaal 5 promotiepunten halen om over te gaan naar de volgende fase.  


Doorstromen
Ben je nog nooit gestart en rijd je al wat langer, dan bekijkt de instructie in welke F je kunt beginnen (je kunt doorstromen tot de F6). Je bent uiteraard niet verplicht om mee te moeten doen aan de F proeven.

Kidsgroepjes 

Op het moment dat je nog niet galoppeerd in de les, is er een alternatief gevonden zodat je toch mee kan doen aan de proefjes. De instructie bepaald welke drie ruiters er met elkaar een proefje kunnen rijden, zodat je niet alleen een proefje hoeft te rijden. Je rijdt dan een aangepaste F1 of F2 proef. Dit zijn geen officiële proeven, dus worden niet meegerekend. Uiteraard krijgt iedereen wel een leuk presentje. Zodra je los kunt galopperen, start je weer vanaf F1 en dan rijd je de proef alleen.   
 

Belangrijke weetjes

 • Iedereen rijdt versie B in maart/april 2023. 
 • Diegene die F2, F4, F6, F8, F10 en F12 rijden, moeten een theorie examen afleggen (mits ze dit nog niet gedaan hebben). De theorie staat in het FNRS boek: ‘Leer paardrijden met plezier’. Dit boek kun je zelf bestellen: https://www.agradi.nl/knhs-boek-leer-paardrijden-met-plezier-brons.htm. Als lid van de KNHS krijg je op dit boek korting. Als je ruim een uur van tevoren voor je proef aanwezig bent, kun je je bij de balie melden voor de theorietoets. Deze toets bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Hieronder zie je welk hoofdstuk bij welke F hoort (Nb = nieuwe boek,  Ob = oude boek). 
 • Vanaf het jaar 2023 beginnen we te rijden met de nieuwe proeven, die je hier vindt: 
 • Vergeet je FNRS paspoort niet mee te nemen en in te leveren bij de bar.  
 • Zorg dat je op tijd aanwezig bent (3 kwartier tot een uur). Het kan altijd zijn dat er iemand uitvalt!  
 • De kosten zijn: €18,50,- op een manegepaard en €15,50 op een eigen paard. 
 • De paarden en pony's worden ingedeeld door de instructie. 
 • De voorlopige startlijst komt een halve week van tevoren in je lesgroep app. Vergeet niet om op de dag van de F proef de definitieve lijst te bekijken op de site, er kan altijd iets veranderen. 
 • Opgave en betaling F proef bij de bar. 
 • Wil je toch nog even oefenen? Dan kun je via de app een privéles boeken. Deze les duurt een half uur en kost €32,-.  Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelde privéles te boeken (2 personen per half uur = €20,- p.p.).
 • In de Veenhoeveshop liggen vaak tweedehandswedstrijdkleding die je kunt aanschaffen voor je proefje. 

Kledingsvoorschrift  • Veiligheidshelm CE- EN 1384
 • Manegejasje of een effen sweater of een witte bloes met lange mouwen of rijjasje met plastron en witte handschoenen. (Je mag je manegejasje ook gebruiken voor de F proefjes. Heb je die nog niet, maar zou je die wel graag willen bestellen? Laat het ons weten!)
 • Witte rijbroek (heb je een rijjasje aan dan hoort daar een witte rijbroek bij) of een donkere broek;
 • Rijlaarzen, rubber of leer of jodphurschoenen in combinatie met minichaps (zonder franje);

*Handschoenen zijn niet verplicht, maar àls je ze draagt tijdens het proeven rijden, dan moeten het witte zijn, zodat de jury je handhouding beter kan zien. Rijd je helemaal in het officiële zwart-wit wedstrijdtenue dus met witte rijbroek, plastron en zwart rijjasje, dan horen daar ook witte handschoenen bij!